Ta ditt lördagsgodis till en ny nivå!

Har du ett starkt sötsug men tröttnat på Marabou-chokladen eller på lösgodiset och är redo att pröva något nytt och spännande? Här följer ett par relativt okända med utsökta läckerheter som kommer att lyfta ditt lördagsgodis till en helt ny nivå.

Trdelnik, Ungern

Denna ungerska rörformade sötsak, ofta kallad skorstenskaka, spårar sitt ursprung till den ungerska medeltiden. Godiset är gjort på söt jästdeg som rullas i granulerat socker, rostas i smält smör och rostas sedan ytterligare en gång över träkol. Nybakade trdelniks kan toppas med ingredienser som valnötter eller kanel, men de är också ofta fyllda med glass eller vispad grädde. En eller två av dessa läckerheter och din lördag är fulländad!

Cocada, Mexiko

Cocada är en söt kokosnötsgodis som härstammar från Mexiko. Godiset görs genom att kombinera riven kokosnöt, socker, ägg och vatten, även om vissa moderna versioner innehåller smakämnen som kryddnejlika, vanilj eller mandel. Cocadas går att hitta överallt på Mexikos gatuförsäljningar och på stränderna där de vanligtvis är sålda ur korgar.

Fritule, Kroatien

Fritule är traditionell kroatisk version av söta, runda fritters. De är gjorda på en jäst deg som innehåller ägg, mjöl, mjölk, smör och socker. Vissa sorters fritule kommer med russin, rivna äpplen, yoghurt eller bakpulver. Det går under vissa perioder på året att beställa hem detta godis online. Den tjocka, smöriga smeten smaksätts vanligtvis med starka vanilj- och citrussmaker, vilket ger dessa små fritters en behaglig doft och en distinkt smak. Den hemliga ingrediensen i tillagningen av dessa miniatyrmunkar är konjak!

Pa thong ko, Thailand

Pa thong ko är ett thailändskt godis som görs på en blandning av mjöl, jäst, bakpulver, ljummet vatten, salt, och socker som sedan oljas in, lämnas för att vila och till slut skärs i långa remsor. Väldigt likt förberedelsen av kanelbullar. Sedan friteras dessa remsor i varm olja tills de blir gyllenbruna och kompletteras sedan med en utsökt thailändsk vaniljsås.