Äta ute med allergi

Om man är allergisk mot något kan det kännas omöjligt att äta ute. Så är dock inte fallet. Det är alltid möjligt att äta ute, det handlar bara om att man kanske inte kan beställa samma rätter som alla andra.

Att tänka på

Om man ska gå på en restaurang och bord ska bokas kan det vara klokt att man redan i förväg ringer till restaurangen och frågar vilka alternativ som finns. Det kan vara snopet att dyka upp bara för att få reda på att man kanske får välja en sallad trots att man är sugen på något helt annat.

Det är också ofta som så att man kan beställa från den vanliga menyn men be att få rätten laktosfri eller glutenfri. Om det handlar om en panerad matbit kan den paneras i glutenfritt ströbröd och de flesta soppor kan göras laktosfria.

Nötallergi

Om man är allergisk mot nötter kan många allergier vara luftburna. Det betyder att man kan reagera negativt bara av att nötter finns i rummet. Om man har en kraftig allergi kan det vara bra att kolla upp om restaurangen har nötter eller serverar rätter med sådana. Då kan det vara klokt att gå någon annanstans. Varje år får SOS larm om att personer reagerat på nötter när de ätit på restaurang.

Vegan och vegetarian

Om man är vegetarian eller vegan kan man äta i stort sett överallt. Det är mer regel än undantag att man finner sådana rätter på menyer. Det finns allt från veganska hamburgare till sallader, vegetariska fiskrätter med mera. Det finns till och med helt veganska och vegetariska restauranger dit man kan gå för att kunna beställa allt från menyn utan att behöva oroa sig för eller tänka på om det finns produkter från djurriket i maten eller inte. Då behöver man inte heller tänka på att redskapen ska ha använts till kött, smör eller liknande. Det är dock bra att tänka på att man inte måste vara vegan eller vegetarian för att besöka restauranger av den här typen. Här är alla som vill prova den veganska maten välkomna och många går därifrån med mycket positiva bilder och åsikter trots att de tidigare har varit mycket kritiska till att vegetarisk mat är gott och mättande.