Mat som passar till rött vin

Vin kommer i flera färger, bland annat rött, vitt, rosa, orange och grönt. Det är dock det röda vinet som är populärast. Det kan bero på att det sägs vara hälsosammare än vitt vin eller för att många helt enkelt tycker att det är godast. Rött vin går dessutom att kombinera med många olika maträtter. Här hittar du de bästa tipsen.

Fylliga rödviner till kötträtter

Kraftiga och smakrika rödvin, exempelvis populära amaroneviner, passar mycket bra ihop med kötträtter av olika slag. Hos Grapevine kan du läsa om Amarone della Valpolicella och andra populära viner. Amarone är ett italienskt rödvin som många svenskar tycker om. Det görs på torkade druvor, vilket ger en fyllig och unik smak. Den här typen av vin passar till många olika tyngre maträtter. Köttfärssås, ossobuco och blåmögelost är exempel på mat som passar till Amarone och liknande fylliga viner.

Mjuka bäriga rödviner till pasta och vegetariskt

Mjukare viner, exempelvis pinot noir och barbera, passar bra om du har något lättare maträtter, exempelvis pasta, risotto och vissa ostar. Pinot noir är en druvsort som passar särskilt bra ihop med svamprätter. Om du vill servera rött vin till vegetariska maträtter, exempelvis svamprisotto, är pinot noir ett mycket bra val. Hos Grapevine kan du bland annat få tips på olika viner som passar ihop med mat och annan spännande information om druvsorter.

Rött vin till fisk?

Det finns en myt som säger att rött vin passar till kött och vitt vin passar till fisk. Det stämmer oftast, men självklart finns det undantag. Till grillad lax kan du exempelvis servera ett lättare rött vin som beaujolais nouveau.