Lyckas med grillad mat!

Att grilla är något som uppskattas av många och grillad mat fungerar perfekt över kol eller på elgrillen! Det finns många råvaror som går att grilla som nötkött, lamm, fågel, fisk eller fläsk. Är man vegetarian eller vegan, kan många goda grönsaker bli riktigt smakrika när man grillar. Det finns en del bra tips att tänka på under grillning för att få just den där perfekta grillsmaken och maten.

Lyckad elgrillning och professionell storköksservice

Om man som privatperson äger en elgrill finns det många bra tips hur man lyckas med en elgrill och får en perfekt mat att bjuda på! När man grillar mat på elgrill är det gott att pensla maten med rökigt paprikapulver eller rökig barbequesås. Fördelen med en elgrill, är att man kan grilla året om utan att oroa sig för gnistor eller glöd som annars en kolgrill kan orsaka. En elgrill går även bra att ha på en inomhusaltan och det finns allt från små bordsgrillar, till större elgrillar där det ryms mer mat. Mindre elgrillar ger främst en stekyta, därför är det smart att inte välja råvaror som måste genomstekas under en lång tid. Man kan med fördel hellre välja tunnare och mer lättstekta råvaror för ett bra resultat. När det råder grillförbud kan man fortfarande använda en elgrill på grund av att det inte uppstår någon brandrisk. Om man äger ett storkök och grillar med större elgrillar och har mycket annan utrustning kan det med jämna mellanrum krävas eventuella reparationer och utbyte av köksutrustningen. Då kan man med fördel använda sig av en professionell storköksservice i stockholm för en perfekt service och köksutrustning av hög kvalitet!

Grilla mat på kolgrill

På sommaren passar det perfekt att grilla på glödande kol om man vill ha den där goda kolsmaken på maten! Kol går att grilla på i bitar, eller så köper man briketter som glöder lite längre. Kol ska alltid tillsammans med tändvätska, stå och dra minst 20-25 minuter för en bra glöd och ha en vit glödande yta. En saftig skiva entrecote på 1,5 centimeter, ska grillas 2-3 minuter på varje sida på hög värme, medan ett helt lammrack tar cirka 20 minuter för en hel bit och gärna med ett lock. Ska man grilla fisk som lax, tar det 1-2 minuter per sida för en tunn skiva. Har man en tjockare laxskiva får man räkna med 4-5 minuter per sida. Kyckling och fågel blir bäst om man först grillar snabbt på hög värme och sedan flyttar man köttet till den svalare delen på kolgrillen. Kycklingfilé kräver cirka 5 minuter på varje sida och kycklingklubbor något längre, samt att man använder ett grill lock för bästa resultat. En hel fläskfile har en grilltid på cirka 30 minuter, medan fläskkotletter tar cirka 3-4 minuter på varje sida. Oavsett vilket kött man grillar ska man ta sig tid och är man osäker går det alltid att läsa på innan samt skaffa sig en köttermometer. När man grillar kött är det gott att äta tillbehör som grönsaksspett, grillade champinjoner eller grillade majskolvar. Är man vegan eller vegetarian, är grönsaker perfekta att grilla över kol och vill man lyxa till det, kan man köpa en vegansk halloumi och lägga på glöden.