Städa rätt i köket

I ett kök gäller det att städa på rätt sätt. Det finns många ytor att hålla rena. Men i vilken ordning bör man egentligen göra rent?

Ta bort disk, diskställ och annat

Det kan vara klokt att börja med att sätta in disk i en eventuell diskmaskin, eller att diska upp den och sätta in den i skåpen. Diskstället kan behöva städas. Ett bra sätt är att sänka det i diskhon. Då gör det mer eller mindre rent sig själv. Det kan ligga i blöt en bra stund. I vattnet kan man också lägga ner spisfläktens filter så att fett löser sig. Om ugnen behöver rengöras sprejas den med rengöring och torkas ur. Även kylskåpet rengörs vid behov. Om man inte har köksskåp som går hela vägen upp till taket är det klokt att börja städa där. Där samlas ofta damm och fett. När man torkar på skåpen faller ofta smuts ner på golv och bänkar. När skåpen är städade och avtorkade städar man neråt. Det betyder att man torkar av köksluckor på överskåpen, kyl, frys och sedan köksbänkarna.

Rengöra bänken

Beroende på vilket material bänkarna i köket är tillverkade av kan de rengöras på olika sätt. Bänkar av trä torkas av och oljas in. Stenbänkar torkas och rostfria bänkar kan rengöras lite mer tufft. Det är bra att använda ett rengöringsmedel som löser fetter lite då och då. På så sätt får man bort många bakterier som annars kan sitta fast i fettet. En rostfri bänk kan se matt och tråkig ut men det går faktiskt att råda bot på. Ett exempel är att följa Naturvårdsverkets råd för miljövänlig städning. Där kan man till exempel läsa att det går utmärkt att slipa upp en fin glans på rostfria bänkar med hjälp av lite bikarbonat som blandas med vatten. Om bänken trots allt inte glänser så mycket som man vill kan man polera den med lite fönsterputs, olivolja eller bilvax om man så vill. Genom att sedan ta lite bikarbonat och gno av bänken med varje kväll har man alltid en ren diskbänk. När bänken är ren gör man rent diskställ och annat som stått på bänken och ställer tillbaka det på sin plats.

Underskåp och golv

Det är sedan dags att torka av luckorna på underskåpen. Glöm inte kanten högst upp och eventuella snickeridetaljer. Ofta droppar vatten från disk och avtorkning av bänkarna ner på luckorna så det är bra att vara lite extra noggrann. Sist städas golvet. Dammsugning och våttorkning är nästan alltid nödvändigt eftersom att fett, matrester och annat ofta hamnar på golvet i köket. Om det inte städas bort kan man riskera att skadedjur lockas in och det kan innebära flera nackdelar.