Hantering av livsmedel

Det gäller att man tänker på hygienen när man ska hantera livsmedel. Man kan till exempel inte bara lägga råa saker på bänkarna utan att städa efter sig. Men vad bör man tänka lite extra på?

Använd handskar

När man ska hantera starkt doftande eller klibbiga livsmedel kan det vara klokt att använda handskar. Då kan man enkelt ta av dem när man måste ta i något annat och sedan kasta handskarna. Med hjälp av handskarna slipper man också oroa sig lika mycket för smittsamma sjukdomar.

Skärbrädor

Det är mycket vanligt att man använder flera skärbrädor när man ska hantera livsmedel. Det är inte bara att först skära köttet och sedan salladen på samma skärbräda. Man måste se till att göra rent dem emellanåt.

Rätt förvaring

För att maten ska hålla är det viktigt att den förvaras på rätt sätt. Kylvaror ska förvaras i max åtta grader, frysvaror i minusgrader. En frysvara håller upp till två dagar i kylen, sedan måste den tillredas. Även lagad mat mår bra av att komma in i kylen så snart som möjligt. Det finns annars risk att maten surnar eller att den börjar bilda bakterier.