Ett lättstädat kök

I ett kök lagar man mat, bakar och äter. Det är med andra ord viktigt att man håller det lättstädat. Ju enklare det är att städa i köket, desto mer troligt blir det att man faktiskt städar. Men hur kan man se till att utrymmet hålls så rent som möjligt?

Rena bänkytor

Det allra första man bör tänka på är att hålla alla bänkar rena. Då behöver man inte oroa sig för att smuts fastnar under saker. Ren och torr disk plockas in direkt och det är inte fel att göra i ordning en korg till diskmedel, sprayer med mera i ett skåp under diskbänken. Kanske kan även diskstället få plats där. Om man har köksmaskiner framme kan det vara klokt att täcka dem med en handduk och man kan också se till att knivar, växter och annat inte tar plats på bänken. Som gäst kan det ofta kännas betydligt trevligare att äta i ett kök där man faktiskt ser bänkarna och där reklam, tidningar med mera inte tar upp den största delen av ytan. Då kan man på ett lättare sätt se om smuts finns, och man riskerar inte att få i sig bakterier från föremål som inte alls hör hemma i köket.

Golvet ska vara fritt från saker

För att köket ska vara lätt att städa bör man också se till att golvet är fritt från livsmedel och andra saker. Om man spiller ska det vara smidigt att torka eller dammsuga upp spillet. Man ska inte behöva flytta undan och städa andra saker. När golvet är tomt blir det också lättare och smidigare att bara dammsuga eller torka av golvet då och då. På så sätt minskar risken för att skadedjur ska lockas in i köket.

Förvaring

Om man har många saker som behöver få plats i köket, men plats inte finns kan det vara klokt att ordna med mer förvaring. Kanske kan man sätta upp hyllor på en vägg som annars inte används? Det kanske också går att ställa en skänk eller liknande i köket som ger lite extra förvaring i skåp och lådor. Dold förvaring är alltid den bästa. Då syns inte sakerna och köket blir också mer lättstädat när det inte står saker och samlar damm på alla ytor.