Livsmedel att hålla extra koll på

Det finns en hel del livsmedel som kan vara bra att hålla lite extra koll på om man inte vill bli sjuk av maten. Det kan till exempel handla om att man måste värma på maten lite extra för att sjukdomar och eventuella bakterier ska försvinna. Men vilka livsmedel måste man kolla upp lite extra?

Fågel

Kyckling och annan fågel måste alltid tillagas helt. Det går till exempel inte att bara steka en rå kycklingfilé ett par minuter och tro att den är klar. Om fågeln inte lagas korrekt kan man drabbas av flera allvarliga sjukdomar.

Fisk

Även fisk bör tillagas innan den äts. Lax, torsk, gädda och alla andra fiskarter bör tillagas på något sätt. Man kan antingen röka, koka, ugnssteka, eller steka fisken med bra resultat.

Fläskkött

Många gillar att äta en blodig köttbit då och då. Då bör man bara se till att det är nötkött. Fläskkött ska nämligen alltid genomstekas för att man inte ska råka ut för sjukdomar som salmonella med mera. När temperaturen mäts ska den mätas i mitten av där köttbiten är som tjockast, inte i en tunnare del.