Dessertviner att bjuda dina gäster på

I tid med att sommaren nu har kommit och grillen står redo så kan det vara bra att ha ett ess i rockärmen när du har gäster över på middag. Detta ess skulle kunna vara ett utsökt dessertvin. Här följer ett flertal populära och smakrika dessertviner som går att beställa hos Vinoteket som erbjuder en snabb och billig leverans.

Loupiac AOC, Frankrike

Detta franska vin är ett sött vitt vin som främst baserats på en sen skörd Sauvignon Blanc och Sémillon, medan de officiella riktlinjerna också tillåter användning av Muscadelle och Sauvignon Gris.

Detta komplexa och rika vin tenderar att ha en tjock konsistens, koncentrerad smak och en exceptionellt lång finish med en livlig och fräsch touch. Dess aromatiska profil innehåller vanligtvis honung, persikor, tropisk frukt och russin.

Detta vin är en utmärkt matchning med foie gras, färsk frukt, ädelost och en krämig eller fruktbaserad efterrätt.

Commandaria, Cypern

Detta dessertvin kommer från den cypriotiska regionen med samma namn, Commandaria. Vinet produceras exklusivt från soltorkade druvor av Xynisteri (vit) och Mavro (röd), som båda är inhemska till Cypern. Vinet mognar i minst två år och stärks ofta med tillsats av ren druvsprit. Commandariaviner visar vanligtvis en otroligt doftande aromatisk profil med toner av honung, russin, bröd och kryddor.

Detta vin passar perfekt tillsammans med nötter, torkad frukt eller mogen ost, medan vissa stilar kanske passar bättre med mörk choklad.

Muscat of Limnos, Grekland

Detta grekiska dessertvin är gjort på vita Alexandria-druvor. Vinet kan vara förstärkt eller naturligt sötad. Muscat of Limnos är smakrika, ljusa, färska, med en rik kropp som hintar aprikoser och mynta. Vinet har vanligtvis en välbalanserad surhet och en lång ”finish”. Detta dessertvin bör alltid serveras väl kyl, och även om det kan avnjutas på egen hand är det också en bra matchning tillsammans med ädelostar eller desserter som innehåller ost.