Italiens utsökta pasta

När det gäller pasta så finns det ingen som kan göra det lika bra som Italien. Som världens största producenter och konsumenter, ungefär tjugofem kilo per person varje år, så är italienarna förmodligen de enda människorna som är glada att äta pasta mer än en gång varje dag. Här följer några av landets mest utsökta pastarätter.

Lasagne alla Bolognese

Denna rika och vackra ”piatto unico” är traditionellt tillagad med lager av hemlagad, typiskt färsk ägglasagnepasta med spenatsmak som toppas med béchamelsås och en köttfärssås som kallas ragù alla Bolognese. Slutligen strös denna goda lasagne med Parmigiano-Reggiano och bakas i ugnen tills den är mjuk på insidan med en krispig och aningen bränd utsida. Denna ugnsbakade klassiker är en typisk maträtt i regionen Emilia-Romagna och i staden Bologna.

Denna maträtt har blivit så populär med tiden att de nu har rollen som en världssymbol för italiensk mat.

Tagliatelle al ragù alla Bolognese

Trots att många tror att de är samma rätt, eller väldigt lika, så är Tagliatelle al Ragu långt ifrån en vanlig Spaghetti Bolognese. Köttsåsen, al Ragu, serveras aldrig över spaghetti, utan tillsammans med tagliatelle, fettuccine eller pappardelle. De allra viktigaste ingredienserna i denna utsökta maträtt är pancettan, ett gott rött vin, tomatpuré och kycklingbuljong.

Paglia e fieno

Paglia e fieno är en traditionell italiensk maträtt med ursprung i Siena. Det är en intressant smakupplevelse då maträtten består av två olika pastasorter, en gjord på ägg och en gjord på spenat. Maträttens namn betyder halm och hö, med hänvisning till de gröna (spenat) pastanudlarna som hö och de gula pastanudlarna som halm. Det traditionella receptet är gjort på tagliatellepasta, i kombination med lök, prosciutto, ärtor, olivolja och en tjock grädde. Det avslutas sedan, såklart, med att riva färsk Parmigiano-Reggiano ovanpå den varma pastan.