Kost för veganer och vegetarianer

Det blir allt mer populärt att äta mer grönsaker, tofu och andra rätter som inte är baserade på kött. Allt fler går också över till att dricka mandelmjölk, kokosmjölk eller havremjölk istället för vanlig mjölk. Många hänvisar sitt beslut på miljöskäl, andra på hälsoskäl, och vissa menar att djuren inte har det bra och att de därför inte vill äta mat från djurriket. Men vilka alternativ finns det och vad skiljer veganer och vegetarianer åt?

Att vara vegan

När man är vegan äter man inget alls från djurriket. Man äter till exempel inte honung, mjölk, ägg, fisk, kaviar eller vanligt smör. Det kan vara lite klurigt att förstå vad man ska äta om man inte har ätit veganskt tidigare men i dag finns det faktiskt väldigt många bra alternativ.

För den som är vegan finns det till exempel äggersättning på pulver. Det fungerar bra till alla olika former av äggrätter. Det finns dessutom vegansk ost, veganska pålägg, vegansk färs och mycket annat. Många veganska livsmedel har ingen större skillnad i konsistens eller smak jämfört med kötträtter och många gånger blir man också rejält mätt på den veganska maten.

Att vara vegetarian

Det finns flera olika grader av att vara vegetarian. Gemensamt för dem alla är att man inte äter kött. Vissa är närmast veganer, medan andra äter fisk, ägg och dricker mjölk. Vissa vegetarianer äter också ost, honung och andra produkter från djurriket.

För den som inte har ätit en köttfri kost innan kan det vara klokt att börja med en vegetarisk kost innan man blir vegan. Då hinner kroppen ställa om sig och man kan se om den veganska kosten verkligen är någon som passar ens livsstil. Att äta veganskt eller vegetariskt blir nämligen mycket mer än att bara se till vad man äter.

När det gäller vegetariska alternativ finns det en hel del att välja mellan. Många saker som människan använder i sin vardag är faktiskt vegetariska trots att man inte tänker på det.

Näringsbrist och undvikandet av kött

Många tror att man löper stor risk att få näringsbrist om man inte äter kött eller andra produkter från djurriket. Det kan förvisso vara sant om man inte äter rätt. Man måste se till att verkligen äta en blandad kost. Man kan inte bara äta frukt och någon enstaka grönsak. Om man vill äta veganskt måste man gilla flera typer av grönsaker och man får inte vara rädd för att prova nya saker, till exempel linser, groddar med mera. Linser och bönor är sådant som innehåller en hel del olika viktiga ämnen som kroppen behöver. Dessutom innehåller det proteiner och mycket annat som gör att kroppen kan fungera som den ska även utan kött.