Nötter

Att vara nötallergiker kan vara lite av ett gissel. Nötter finns i flera livsmedel och de allra flesta saker kan innehålla spår av nötter. Det behöver inte betyda att det finns nötter i varan, men en allergiker kan reagera. Men vad kan man äta om man är allergisk?

Sallad

Det är en minimal risk att nötter finns i sallad. I odlad sallad finns det inte heller spår av nötter. Vissa nötallergiker kan enligt allergiförbundet dock få korsreaktioner men det är mycket ovanligt.

Kött

Kött som köps rått och som tillreds av allergikern är inte heller kontaminerat av nötter. Att köpa nötkött på en restaurang kan dock vara något mer riskfyllt eftersom att olika kryddblandningar kan innehålla spår av nötter.

Bröd

Bröd som bakas av en allergiker kommer inte att innehålla nötter. Bröd som man köper i affären kan både innehålla nötter och spår av nötter. Det gäller att läsa mycket noga på förpackningen. Generellt sett är det dock mindre risk att ljusa bröd innehåller nötter. Det är mer regel än undantag att mörka och mer hälsosamma bröd har nötter i sig för att verka mer mättande.

Allergi mot olika nötter

Man kan faktiskt vara allergisk mot olika nötter. Vissa tål inte jordnötter men mandel går bra. Det kan dock vara lite klurigt om det står att en produkt innehåller spår av nötter. Det framkommer inte vilka nötter spåren kan komma ifrån. Ofta kan man dock få svar genom att kontakta producenten eller genom att gå in på dennes hemsida.