Blanda livsmedel
I ett kök gäller det att man tänker efter lite hur man lagar mat. Man kan inte bara använda samma skärbräda eller kniv till allt för att spara på disken. Olika grönsaker går ofta bra att skära med samma kniv och likadant med olika delar av nötkött, alternativt fläskkött. När det gäller speciellt kyckling är det än viktigare att man diskar kniv, skärbräda och annat som kommit i kontakt med köttsaften. Rå kyckling tenderar ofta att bära på olika sjukdomar och det är ofta just sådant kött som orsakar att människor vänder sig till sjukvården för att få information. Det spelar ingen roll om man köper kyckling från ett ställe godkänt av Jordbruksverket, eller om man köper utländsk kyckling. Risken att smittas finns fortfarande.
Blanda rätt
Om man ska göra en sallad eller annan rätt där flera ingredienser ska användas är det klokt att börja med det som tar längst tid först. Det är ofta kött av något slag. Man lagar sedan resten av rätten. Även om man ska blanda allt är det viktigt att se till att ingredienserna är helt tillagade, eller i alla fall nästan klara.