Tänk på hygienen

När man arbetar i ett kök måste man alltid tänka på hygienen. Man måste till exempel se till att man är noga med att tvätta händerna och med att redskapen som används är rena. Men det finns annat som också är viktigt. Här ger vi ett par tips på sådant som kan vara bra att fundera lite extra över.

Basala hygienrutiner

När man ska laga mat är det inte bara att snabbt skölja av händerna med vatten. Det blir de inte rena av. Man måste se till att verkligen tvätta sig. Tvålen ska gnuggas in i händerna ordentligt, och sedan sköljas av. Händerna torkas sedan med en handduk, eller ännu hellre, med rent papper. Det tillhör hyfs att alltid se till att man är ren om händerna innan man sätter igång. Om man har smutsiga naglar ska även de rengöras. Om man har skägg är det också bra om man tar på sig ett skydd för det.

Rena ytor

Det spelar ingen roll hur ren man själv är, och hur fin mat man har om den slängs på en smutsig bänk. När man har gjort något på en bänk hemma är det viktigt att se till att hela familjen lär sig att bänken torkas av och görs ren efteråt. Det heter inte att man städar sen.

Rena och fräscha kläder

Under matlagningen måste man också se till att de kläder man använder är rena. Om man har klappat ett husdjur och har päls på sig är det klokt att man byter tröja innan man börjar med maten. Det finns annars risk att pälsen hamnar i maten och det är inte speciellt trevligt.