Mat som hjälper mot artros

Även om det inte finns något botemedel mot artros, så har vissa livsmedel visat sig bekämpa inflammation, stärka ben och öka immunförsvaret. För mer information angående artros, besök https://www.artros.org. Att lägga till de livsmedel som beskrivs nedan i din redan balanserade diet kan hjälpa till att lindra artrosens symptom, men kan inte försäkra en förbättring.

Mer fisk

Eftersom vissa typer av fisk är fyllda med inflammationsbekämpande omega-3-fetter, rekommenderar experter att äta fisk två gånger i veckan. Omega-3-rik fisk inkluderar lax, tonfisk, makrill och sill.

Ge sojan en chans

Inte ett fan av fisk men vill fortfarande ta del av de antiflammatoriska fördelarna med omega-3-fettsyror? Prova hjärtfriska sojabönor (tofu eller edamame). Sojabönor har lite fett och innehåller höga proteiner och fibrer.

Välj rätt oljor

Extra virgin olivolja är laddad med hjärtsunt fett, liksom oleocanthal, som har egenskaper som liknar antiinflammatoriska läkemedel. Men det är inte den enda oljan med hälsofördelar. Avokadoolja har visat kolesterolminskande egenskaper, medan valnötolja har 10 gånger mer omega-3 fett än vanlig olivolja.

Ge mejeriprodukterna en chans

Mjölkprodukter med låg fetthalt, som mjölk, yoghurt och ost, är packade med kalcium och D-vitamin, som alla har visat sig öka benstyrkan. D-vitamin är viktigt för kalciumabsorption, och det har visat sig öka immunförsvaret. Om du har problem med mejeriprodukter bör du sikta på andra kalcium- och vitaminrika livsmedel som till exempel gröna grönsaker och sallader.