Laktos och gluten

En sak som har uppkommit allt mer under den senaste tiden är överkänslighet mot laktos och gluten. Men vilka symtom ger det och hur kan man behandla det?

Överkänslighet mot laktos

Både barn och vuxna kan drabbas av laktosintolerans. Det kan rent av vara så att en person ätit och druckit mjölkprodukter hela livet men plötsligt fungerar det inte längre. Ofta visar sig symtom som diarré, ont i magen och gaser. Man kan inte direkt behandla intoleransen men man kan behandla symtomen. Det finns också speciella tabletter man kan ta strax innan man vet att man ska äta något med mjölk eller laktos i. De hjälper till att spjälka ner laktosen så att man inte får lika många besvär. Tabletterna kostar dock en del och det är inte alla som blir hjälpta av dem. För att de ska ha effekt måste de också tas en stund innan man ska äta och det kan till exempel bli svårt att bara ta en glass.

Om man har laktosintolerans finns det dock många bra alternativ. Det finns både laktosfri mjölk, glass, grädde, smör och mycket annat. Man kan också ha stor nytta av veganska produkter som inte innehåller laktos. Det är dock bra att tänka på att många tabletter och mediciner också innehåller laktos. Om man är intolerant bör man alltså rådgöra med sin läkare om man ska få en ny medicin. Det kan också löna sig att kolla i Fass för att se alla ingredienser.

Glutenintolerans

En annan form av intolerans som också är relativt vanlig är glutenintolerans. Symtomen på intoleransen kan vara relativt lika de som uppvisas vid laktosintolerans och det kan därför vara svårt att veta vad det är en person lider av. Speciellt om det är ett barn som är drabbat.

När det gäller intolerans mot gluten finns det inte några piller som magiskt tar bort intoleransen. Det handlar helt enkelt om att man får lägga om sin kost. I dag finns det en hel del olika alternativ att välja mellan för den som inte tål gluten så bra. Det finns till exempel bröd, pasta och mjölmixer som man kan använda om man väljer att baka själv. Man kan leva ett fullgott liv även om man är intolerant. Det gäller bara att man ser upp lite med de olika livsmedlen. Man får helt enkelt läsa på produkten lite mer noggrant och se. Enligt livsmedelsverket ska alla produkter ha en ingrediensförteckning.