Nöt

Kalops

En riktig höstgryta.

 

 

1 kg nötkött, t ex bog, högrev, fransyska

2 gula lökar, i bitar

5 dl vatten

1½ tsk salt

10 kryddpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter, skalade och skivade

3 msk vetemjöl

½-1 dl vatten

2 dl grädde

Om köttet inte är tärnat, skär det i ca 3x3 cm stora bitar. Bryn dem och löken i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 timme. Späd ev med lite mer vatten. Lägg morötterna i grytan och koka ca 15 min, tillsätt där efter grädden. Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning. Tillsätt redningen och koka 3-5 min. Smaka av. Servera med kokt potatis, kokta morötter, inlagda rödbetor och ev bröd.

 

Pasta med lövbiff i vitlökssås

Snabb och god allt-i-ett rätt

 

Ingredienser för 4 portioner:

500g Lövbiff eller strimlor av nötkött

1 ask färskost med vitlök á 125g

1 burk crème fraiche

Färsk oregano

Färsk basilika

Salt & peppar

Smör

Fullkornspasta

Sallad

 

 

Gör såhär:

Strimla lövbiffen och stek i smör. Krydda. Rör ner ost och crème fraiche och låt koka några minuter.

Koka pastan enligt anvisningarna. Blanda sedan pastan med såsen och strö över lite av de färska kryddorna.

 

Servera med en härlig sallad. Smaklig måltid!