Lamm

Lammfärsbiffar

 

4 portioner

 

Ingredienser

600-800g Lammfärs

2 kalla kokta potatisar

2 dl mjölk

1 ägg

1 gul lök, fin hackad

2 st. pressade vitlöksklyftor

½ tsk grovmalen kryddpeppar

1 dl smulad feta ost

Salt och malen vitpeppar

Olivolja

 

Gör så här:

Blanda och mosa ihop potatis, mjölk, ägg, lök, vitlök, fetaost och kryddpeppar i en stor skål. Tillsätt färsen och rör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och stek dem gyllenbruna i olivolja.

 

Servera med ugnsrostade rotfrukter (t.ex. potatis, morötter, selleri, palsternacka, lök och röd paprika) samt en god tzatziki.

 

Sås:

Vispa ur stekpannan med lite rödvin, vatten, smör, salt och peppar. Red med lite maizena. Man kan ev. tillsätta en liten nypa socker.

 

 

 

Honungsmarinerade Lammrev

För 2-4 personer beroende på vad man har till. Möra fina lammrev som enkelt tillsagas i ugnen.

 

Ingredienser:

 

1,5 kg lammrev, tunna

 

Marinad:

 

½ dl strösocker

½ dl flytande honung

½ dl vittvinsvinäger

4 pressade vitlöksklyftor

1 msk worcestershirsås

2-3 tsk salt

Ca 10 droppar tabasco, kan gärna ta lite mer

1 tsk malen svartpeppar

2 msk färsk ingefära, riven

2 msk dijonsenap

 

Gör så här:

 

Blanda marinaden och lägg i dubbla plastpåsar.

Lägg i reven och blanda dem med marinaden. Låt marinera i kylen några timmar, gärna över natten.

Lägg reven på en plåt eller ugnsfast form och in i ugnen 175 grader i ca 60 minuter.

Vänd dem gärna efter halva tiden. Stek tills de får en fin och knaprig yta.