Gris

Pulled pork ca 5 tim

 

Antal portioner: 8-10

Ingredienser:

2 kg Årnäs Fläskkarré med ben

2 msk flingsalt

1 tsk nymald svartpeppar

1 msk rökt paprikapulver

2 st gul lök

1 st vitlök

500g rökig barbecuesås

2 dl stark köttbuljong

 

Till servering:

Portionsbröd eller mjuka tortillabröd

Grillad majs

Cole slaw

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Skölj och torka köttet.

3. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det.

4. Häll lite olja i en stor ugnssäker gryta av järn.

5. Lägg i köttet.

6. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom.

7. Häll på barbequesås och buljong över köttet.

8. Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5 timmar.

9. När det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så det faller isär.

10. Dela bröden och låt var och en fylla sitt bröd med kött och servera med tillbehören

 

Fläskfilé med kantarellcréme

Filé är fantastisk festmat!

 

Ingredienser för 4 portioner:

Ca 600 g fläskfilé

1 paket bacon, ca 140g

2 msk enbär

1 krm nymalen svartpeppar

1 tsk salt

Ev smör till bryning

 

Svampcréme:

1 liter kantareller, ca 250g

2 gula lökar, gärna färsk knipplök

2 msk + 2 msk smör till stekning

1 dl lagrad ost, riven

1 knippe persilja

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

 

 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175̊. Mortla enbären med peppar och salt till en grov röra. Gnid in köttet med blandningen. Linda in filén i bacon, bryn sedan den hastigt i smör. In i ugnen tills innertemperaturen är 68̊, ca 20-30 min.

2. Svampcréme: Rensa och dela svampen, grovhacka löken. Fräs svampen på medelvärme i 2 msk smör tills all vätska kokat in. Tillsätt 2 msk smör och stek vidare kantarellerna på högre värme tills de börjar ”knäppa”. Släng sedan i löken och låt den fräsa med på slutet, salta och peppra.

3. Grovhacka persiljan. Lägg undan några fina svampar för garnering. Mixa löken och resten av svampen i matbredaren. Tillsätt ost och persilja och kör till puré.

4. Skär köttet i bitar och lägg upp på en tallrik tillsammans med svampcréme. Garnera med kantareller.